Akrabalar arasında yapılan evliliğe 'Endogami' yani akraba evliliği denilmektedir. Akraba evliliklerinin görülme sebepleri arasında genellikle, aileye ait mal varlığının dağılmaması, akrabaların evlilik ve sosyo ekonomik beklentilerinin aynı olması ve karşı cinsle rahat iletişime geçememe gibi nedenler yer alır. 'Neden akraba evliliği yapmamalıyız?' sorusunun cevabını ise şöyle verebiliriz.
Her insanın ortaya çıkışında ana rolü oynayan genler vardır. Genler genel olarak Baskın (Sağlıklı, dominant) ve Baskın olmayan (Bozuk, resesif, çekinik) olarak ikiye ayrılabilirler.
İnsanlarda genetik hastalıkların ortaya çıkabilmesi için iki baskın olmayan genin bir araya gelmesi gereklidir. Böyle bir ihtimal akraba evliliklerinde daha yüksektir. Akrabalarda gen yapıları birbirine çok benzediğinden, anne ve babada aynı hastalık geninin baskın olmayan türü gizli olarak bulunabilir. Ve eğer doğacak bebek, hem anneden hem de babadan bu baskın olmayan genleri alırsa, genetik hastalık ortaya çıkar. Ancak doğacak çocuğun anne ve babası, hastalık genini yani resesif geni taşımalarına rağmen, hasta değillerdi. Çünkü aynı genin baskın olanını da taşımaktaydılar. Ancak bebek, hem anneden hem de babadan resesif gen aldığı ve bebekte baskın gen olmadığı için hastalık ortaya çıkmış oldu.
Eğer bebek, bir resesif bir de dominant gen alsaydı, bu sefer hasta değil taşıyıcı olacaktı. Yani kendisi hasta olmamasına rağmen, hastalık genini gelecek nesile taşıyacaktı. Ancak, akraba evliliklerinde doğacak olan bebeğe, çiftlerin ikisinden de bozuk gen gelme olasılığı çok yüksek olduğundan, sağlıklı bir bebek doğma olasılığı da bir o kadar düşüktür.
İşte bu nedenle akraba evliliği yapıp, doğacak olan çocuklarımızın sağlığıyla kumar oynamamalıyız.
Tarih: 26 Kasım 2008
Adsız Said,
ya neden bu kadar uzun yazıyorsunuz biraz daha kısa yazsanızda bizde ödevimizi kısa kısa öz öz hazırlasak çok uzun üşeniyoruz yazmaya :(
Posted on 6 Ekim 2009 21:48