
İçerik hırsızlığı, özgün içerik üreten her sitenin yakındığı bir durumdur şüphesiz. Başıma gelmese de yazacaktım fakat, bu günlerde böyle bir durumla karşı karşıya olmam, bu yazıyı şimdi yazmama vesile oldu diyebilirim. Ama benimkisi diğerlerinden biraz daha farklı bir durum sanırım. Çünkü sitemi taklit eden şahıs, içeriğimi olduğu gibi sitesine geçirmekle kalmamış, üzerinde birçok düzenleme yaptığım site temamla beraber, tüm bannerlarımı da çalmış. Bu da yetmezmiş gibi, sitesinin en alt kısmına, içerik hırsızlarına karşı olduğunu, içeriklerinin sadece kaynak belirtilerek alınabileceğini söylemiş. Bence çok trajikomik bir olay. Zaten gerekli yerlere şikayetimi belirttim. En kısa sürede sitenin kapanacağını biliyorum.
Neyse bu tip insanlar her zaman karşımıza çıkabiliyor diyerek, kendi sorunumu bırakıp, bu durumdan muzdarip olan başkalarına yardımcı olabileceğine inandığım yazımın asıl kısmına geliyorum. Bildiğiniz gibi, bu tip içerik hırsızlığına karşı, dökümanlarınızın özgün olduğunu veya hangi tarihte elinizde bulunduğunu kanıtlamanız gereken durumlar için Tasdix, Creative Commons ve FreezePage gibi uygulamaları kullanabilirsiniz. Ama diyelim ki içeriğinizin çalındığını farkettiniz. Bu durumda her site sahibinin tavrı farklı oluyor. Şahsen ben, içerik hırsızlığı yapan şahıs veya sahısların, caydırıcı bir ceza ile bir daha böyle bir işe kalkışmamasının sağlanması taraftarıyım. Zaten bu tip bir suçu işleyen biri, blog yazarlarının telif haklarını ihlal etmiş sayılır ve yasal olarak da cezayı hak eder. Peki karşı tarafın cezalandırılmasını nasıl sağlayabiliriz?
İçerik hırsızlığı suçunun kabul görebilmesi, her suç gibi onu kanıtlamaya bağlıdır. Bu nedenle ilk önce, kendi sitenizin ve site içeriğinizin kopyalandığı sitenin, yazı başlıkları ve URL'lerini, ekran görüntülerini, bunların zamanlarını, ayrıca taklit sitenin WHOIS bilgilerini toplamanız gerekiyor. Ardından bunları bir dilekçeyle beraber, ilinizin başsavcılığına başvurarak bildirebilir ve içerik korsanının hakettiği cezayı almasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca bunlara ek olarak, buradan Google'a spam bildirimi yapabilir, içerik hırsızı site sahibi Google Adsense hizmetini kullanıyorsa, buradan reklam politikası ihlalini beyan edebilir ve son olarak Utanç Duvarı adlı siteye, bu taklit siteyi bildirip, sitenin diğer korsan sitelerle beraber bu sitede teşhir edilmesini sağlayabilirsiniz.
Site içeriklerini çalanları nasıl bulacağını merak edenlere ise CopyScape sitesini tavsiye ediyorum. Siteye girdikten sonra, kutucuğa site adresinizi yazıp, 'Go' butonuna basar basmaz, site içeriğinizin aynısını barındıran siteleri anında karşınızda görebiliyorsunuz.
Herkesin kendi özgün içeriğini üretmesi dileğiyle...
Tarih: 1 Ocak 2009
TaFuGu Said,
İlginç bir durum.Sayenizde ne tür bir içerik hırsızlığı olduğu gördüm ve linki kaldırdım.(Site zaten kapanmış)
Teşekkürler.
Tarık Furkan GÜVEN-TaFuGu Blog
Posted on 2 Ocak 2009 00:19