YukarıAşağı
yerli, yabancı sinema filmlerinin; güncel bilgi, konu, afiş ve fragmanları

Yemek masası düzeni

Gönderen Komikya
Yemek masası düzeni Misafirleri için hazırlayacakları yemek masasının kusursuz olmasını isteyenlere, bu yazımızı dikkatle okumalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü yazımızda, yemek masasında neyin nereye konulması gerektiğine ve bunların kullanım şekillerine yer vereceğiz. Öncelikle yemek masası yerleşiminden başlayalım.

Çatal, kaşık ve bıçaklar:
Kullanış amaçlarına göre, dıştan başlayıp içe doğru gelecek şekilde yerleştirilir. Tabağın sağına kaşık ve bıçak, soluna ise çatal konur. Bıçağın ağzı tabağa dönük olmalıdır.

Tabaklar:
Servis tabağı, yemek tabağı, salata tabağı ve ekmek tabağı kullanılmalıdır.


Yemek çatalı:
Tabağın soluna,

Yemek bıçağı:
Tabağın sağına,

Yemek kaşığı:
Tabağın sağına, bıçağın dışına,

Su bardağı:
Tabağın sol ön kısmına,

Tuz, biberlik:
İki servis tabağı arasına,

Salata tabağı:
Servis tabağının sol ilerisine,

Meyve tabağı:
Ortaya,

Ekmek tabağı:
Ortada,

Balık çatalı:
Tabağın soluna, çatalın dışına,

Balık bıçağı:
Tabağın sağına, yemek bıçağı dışına,

Meze çatalı:
Tabağın soluna, diğer çatalların dışına,

Meze kaşığı:
Tabağın ön kısmına,

Çerez ve pasta çatalı:
Sapı sola doğru olacak şekilde tabağın ön kısmına,

Çerez ve pasta bıçağı:
Sapı sağa, keskin tarafı tabağa bakacak ve çatalın yanında olacak şekilde tabağın ön kısmına,

Yağ, sirke:
Sofranın ortasına yakın,

Hardal ve diğer soslar:
Yağ ile sirkeye yakın,

Şarap bardağı:
Su bardağının sağına,

Rakı bardağı:
Su bardağının yanına,

Peçete:
Servis tabağının soluna konulmalıdır.

Yemek masası yerleşiminden sonra, şimdi de yemek masasında neyi nasıl kullanmamız gerektiğine değinelim.

Bıçağı kullanmamız gerektiğinde, çatal sol elle tutulur. Bu durumda bıçak sağ elle tutulur ve işaret parmağı bıçağın keskin olmayan tarafına bastırılarak kesme işlemi yapılır.

Bıçak kullanıldıktan sonra masaya değil, tabağın üst yarısına, ve keskin tarafı içe gelecek şekilde konur.

Çatal da kullanıldıktan sonra masaya değil, paralel şekilde bıçağın soluna konulmalıdır. Ayrıca sapı sağa, ağzı ise yukarı bakmalıdır.

Çorba kaşığı, çorba tabağının sağına konur.

Kaşık da bıçak gibi kullanılır.

Salata ve çerez çatalı, yemek çatalından daha kısadır. Salata çatalı yemek tabağının soluna ve yemek çatalının iç tarafına konur.

Balık çatalı ise daha kısa ve düzdür. Kaşığın sağına konulmalıdır.

Tatlı kaşığı, tatlı tabağının içine konur.

Servis çatal ve kaşıkları, servis yapılacak yemeklerin tabaklarına konur.
Bookmark and Share

0 Yorum "Yemek masası düzeni"

Yorum Gönder

Yorumlarınız onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.



English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Arşiv