
Kurban; sığır, manda, koyun, keçi ve deveden olabilir. Hayvanın kurbanlık olabilmesi için süt dişlerini değiştirmiş olması gerekir. Ayrıca hayvanın sağlıklı, uzuvlarının tam olması ve fazla zayıf olmaması, ibadetin sıhhati için gereklidir.
Gelelim kurbanın nasıl kesileceğine;
Önce diz boyu derinliğinde bir çukur açılır. Bu çukur, kurbanın boynu kesildiğinde akacak olan kanın buraya akması için açılır.
Kurban kesiminde kullanılacak bıçaklar daha önceden hazırlanıp, kurbanın göremeyeceği bir yere konmalıdır.
Sonra hayvan, ayakları ve yüzü kıbleye gelecek şekilde sol tarafına yatırılır.
Hayvanın sağ arka ayağı serbest kalmak şartıyla diğer ayakları bağlanır. Eğer kurban sahibi, kurban kesmesini bilmiyorsa, kesim için başka birini vekil tayin edebilir.
Kurbanı kesecek kişi, "Bismillâhi Allâhü ekber" diyerek, hayvanın nefes ve yemek boruları ile iki ana şahdamarını kesmek suretiyle boynunu keser. Kanının akması beklenir. Ardından da derisi yüzülür. Kurban kesiminin ardından sahibi, Allah rızası için iki rekat namaz kılar.
Kurban etinin kesildikten hemen sonra buzdolabına konması doğru bir davranış değildir. Kurban etinin poşetlerde hava almayacak şekilde hemen buzdolabına konması, etin iç tarafları daha soğumadığı için, kısa sürede bozulmaya sebep olur.
Kurbanın eti üçe bölünüp, bir parçası kendi ailesine, ikinci parçası dost ve ahbaba, üçüncü parçası da fakirlere verilir.
Tarih: 20 Kasım 2008
0 Yorum "Kurban kesimi nasıl yapılır?"